68 Zaman Rasulullah s.a.w. (570 – 632M)

Zaman Rasulullah s.a.w. (570 – 632 M)

Titik permulaan perkembangan seni bina Islam bermula dengan terdirinya masjid pertama yang dibina oleh Rasulullah s.a.w. yang dikenali sebagai Masjid Quba. Masjid ini terletak lima kilometer dari Masjid Nabawi.

Sumber: http://ms.wikipedia.org/wiki/Masjid_Quba

 

Selepas itu, Nabi Muhammad s.a.w. telah membina Masjid Nabawi. Masjid Nabawi dibina oleh Rasulullah s.a.w. bersama-sama dengan kaum Muhajirin dan Ansar. Pada ketika ini, pembinaan masjid yang dibina oleh Rasulullah s.a.w. tidak mempunyai menara, mihrab dan kubah. Manakala mimbarnya pula diperbuat daripada batang kurma.

Rasulullah s.a.w. juga mendirikan rumahnya sendiri di Madinah yang dikatakan terletak di atas sebidang tanah yang luasnya 100 hasta persegi. Ia dibina daripada kepingan tanah. Tiangnya diperbuat daripada batang kurma dan beratapkan daun kurma. Rasulullah s.a.w. juga terlibat secara langsung dalam penggalian parit bagi membina kubu atau kota dalam Perang Khandak pada tahun 5H. Penggalian parit itu telah dicadangkan oleh Salman al-Farisi.

Bukti ini amat jelas menunjukkan bahawa Rasulullah s.a.w. mempunyai kebolehan dalam seni bina walaupun tidak mencapai taraf seni bina dalam erti kata yang sebenarnya seperti yang difahami pada hari ini.

Kita juga dapat melihat bagaimana Rasulullah s.a.w. ketika berumur 35 tahun telah terlibat dalam pembinaan semula kaabah apabila ia runtuh dilanda banjir. Kaabah dibina semula dengan menggunakan kayu-kayan daripada sebuah kapal pecah dan dikatakan berselang-seli dengan batu.

 

Rujukan Web
Sila layari laman web ini untuk maklumat lanjut:

http://www.islamic-architecture.info/A-HIST.htm

 

License

WLA 104/03 Pengajian Islam Copyright © by Wawasan Open University. All Rights Reserved.

Feedback/Errata

Comments are closed.