69 Zaman Para Sahabat Nabi (11H – 40H/ 632 – 661M)

Zaman Para Sahabat Nabi (11H – 40H/632 – 661M)

Seni bina pada zaman Para Sahabat Nabi merupakan paduan antara pembangunan fizikal dengan keimanan, ketakwaan dan akhlak yang tinggi. Di dalam bangunanbangunan masjid dihiasi dengan ayat-ayat al-Qur’an yang berukir indah.

Pada peringkat permulaan, pembinaan masjid yang berseni indah hanya mengutamakan menara. Apabila kita memperkatakan menara, mungkin ada orang mengatakan bahawa itu ialah cedukan daripada seni bina Rom dan Parsi. Sebenarnya, menara memang merupakan ciri seni bina Islam yang tulen kerana di Rom dan Parsi, menara tidak berbentuk tirus dan tinggi. Menara juga mempunyai tugas yang berbeza daripada yang terdapat di Rom dan Parsi iaitu untuk membolehkan azan dilaungkan. Menara yang pertama sekali didirikan serentak dengan pembinaan masjid ialah di Basrah yang didirikan pada tahun 45H.

Mimbar yang mula dibina di dalam masjid semenjak zaman Rasulullah s.a.w. lagi merupakan salah satu ciri seni bina Islam. Pada peringkat akhir zaman sahabat, mimbar telah mula diukir dengan khat yang cantik dan ukiran yang berseni.

License

WLA 104/03 Pengajian Islam Copyright © by Wawasan Open University. All Rights Reserved.

Feedback/Errata

Comments are closed.