82 Zaman Andalusia (Sepanyol)

Zaman Andalusia (Sepanyol)

Kesusasteraan Islam telah mengalami perubahan pada zaman Andalusia. Dalam genre syair umpamanya, tema-tema seperti kehidupan di kota dan hubungan romantis telah muncul. Menjelang abad ke-11M dan ke-12M, satu tema baru telah lahir iaitu nostalgia atau kenangan dan ianya berkembang dengan pesat sekali. Hal ini berlaku atas semangat cinta akan negara asal mereka sama ada di semenanjung Tanah Arab atau di Afrika Utara.

Tema percintaan, arak, jenaka dan cinta pada keindahan alam semula jadi akhirnya berkembang dengan meluas kerana perkembangan tamadun dan cara hidup kota yang penuh dengan kemewahan. Selain itu, apabila orang Islam mengalami kekalahan dalam beberapa pertempuran dengan orang Kristian dan mula kehilangan beberapa wilayah di tangan Kristian, lahirlah pula tema-tema yang meratapi kehilangan wilayah dan meniupkan semangat untuk kembali merampasnya.

Pada masa ini juga lahir beberapa hasil karya dalam bentuk novel dan penulisanpenulisan yang membincangkan tema-tema yang serius berbentuk ilmiah seperti falsafah, kemanusiaan, peranan akal dan sebagainya seperti yang dihasilkan oleh Ibn Tufail dengan kitab Qissah hayy ibn Yaqzan.

License

WLA 104/03 Pengajian Islam Copyright © by Wawasan Open University. All Rights Reserved.

Feedback/Errata

Comments are closed.